Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj słodką przekąskę na Dzień Kobiet i nie tylko. Ten prosty sernik bez pieczenia dosłownie rozpływa się w ustach, a każdy kto go spróbuje, zakocha się od pierwszego kęsa. Zdecydowanie jest to przepis, do którego warto wracać.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 76
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 287
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 76
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 287
Składniki
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Dno tortownicy wyłóż papierem. Ciastka i orzechy zmiksuj, tak aby były dobrze pokruszone. Dodaj masło i wymieszaj. Wysyp do tortownicy i równomiernie ugnieć. Wstaw do lodówki.
Zrób karmel. Do garnuszka równomiernie wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką. Cukier musi się rozpuścić i przybrać złoty kolor (uważaj by się nie przypalił!). Dodaj masło i mieszaj, aż się ładnie połączy. Na koniec dolewaj śmietankę (w temp. pokojowej). Mieszaj, aż karmel będzie jednolity, na koniec dodaj sól.
Czas na masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Twaróg (w temp. pokojowej) umieść w mikserze. Dodaj karmel, masło orzechowe i połącz. Żelatynę podgrzej i dobrze wymieszaj. Dodaj do niej 2 łyżki masy serowej i dobrze wymieszaj. Dodaj do masy i znowu zmiksuj. Schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj. Przełóż do tortownicy, wierzch wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Orzechy lekko podpraż na patelni. Wymieszaj z miodem i wyłóż na wierzch ciasta. Pycha!