Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielne popołudnie przygotowałam sernik prosty w przygotowaniu, na herbatnikowym spodzie no i że miałam w lodówce połowę masy kajmakowej zrobiłam polewę właśnie z kajmakiem. Sernik wyszedł pyszny, a zapach roznosił się po całym mieszkaniu. Polecam
mikser, wałek, woreczek foliowy , łyżka drewniana, garnuszek, widelec, tortownica,
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia 60 minut. Na samym początku przygotować spód , herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem na drobniutkie cząstki. Następnie dodać roztopione wystudzone masło i dokładnie wymieszać do połączenia , aż uzyskami jednolitą masę. Masą wyłożyć spód tortownicy , dociskając mocno dłońmi. Włożyć do lodówki 15 -20 minut. W między czasie przygotować masę serową; Białka oddzielić od żółtek i odłożyć na boku. Żółtka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać śmietanę oraz proszek budyniowy . Wszystko razem zmiksować i stopniowo dodawać porcjami ser, miksując na średnich obrotach miksera. Następnie ubić odłożone białka ze szczypta soli na sztywno i juz nie miksując tylko drewnianą łyżką wmieszać do masy serowej. Po całkowitym połączeniu masę przełożyć na przygotowany wcześniej spód. ( ja ubrałam trochę masy na choinkę do silikonowej foremki tak że spokojnie można użyć tortownicę o średnicy 25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku i studzić 30 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie całkowicie wystudzić. Masę kajmakową włożyć do garnka z wodą i podgrzać dodając 2 łyżki śmietany 30 %, aż stanie się luźna, wtedy wlać na górę sernika i rozsmarrowac. Ja dodatkowo udekorowałam koralikami cukrowymi. Smacznego
Sernik po rozkrojeniu.
Przygotowanie spodu herbatnikowego na sernika.
Masę jajeczną łączymy z twarogiem.
Masę serową łączymy z ubitą pianą z białek.
Sernik po upieczeniu.
Sernik gotowy do podania.