Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które uświetni niejeden świąteczny stół. Tym razem przygotujemy prosty sernik na kruchym, cynamonowym spodzie, którego smak wzbogacimy odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczy i ciemnej czekolady. Przyjemnie maślane ciasto kruche rozpływa się w ustach, a smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny, ale nie dominujący. Masa serowa należy do tych solidniejszych, a jej gładka konsystencja i wyraźne nuty wanilii sprawiają, że ciężko powstrzymać się przed nałożeniem kolejnego kawałka. Całość dopełniają cytrusowe nuty skórki pomarańczowej i nieco wytrawna ciemna czekolada, która równoważy smak ciasta. Aromatyczny i prosty w przygotowaniu sernik, który ozdobi niejeden świąteczny stół.
blaszka 18 x 28 cm, blender ręczny
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1101
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11259
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 363
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 395
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1101
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11259
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 363
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 395
Składniki
Przygotowanie sernika rozpocznij od cynamonowego ciasta kruchego. Do dużej miski przesyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, 3 czubate łyżki cynamonu, opcjonalną łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła i wetrzyj je przy pomocy siekacza cukierniczego do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie masz pod ręką siekacza, możecie użyć zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże jajko. Zawartość naczynia wymieszaj krótko przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrabiaj ciasto dłonią do chwili, kiedy większość mąki się z nim połączy. Wtedy przełóż je na blat i wyrób krótko do uzyskania w miarę gładkiego, zwartego ciasta.
Ciasto uformuj w niewielki walec i podziel w mniej więcej 2/3 długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na około godzinę do zamrażarki. Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę o rozmiarach 18 x 28 cm. Postaraj się rozkładać ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe.
Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia. Dzięki temu pod spodem nie powinny tworzyć się pęcherze powietrza, które mogą sprawić, że całość mocno popęka. Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut, do całkowitego schłodzenia i zestalenia ciasta.
Po tym czasie wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 15 minut, aż ciasto delikatnie zarumieni się na brzegach. Kiedy tak się stanie, wyjmij formę z piekarnika i odstaw na około 10 – 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
Przygotuj masę serową. Do dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego, 3 duże jajka, 150 g cukru pudru, 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła, jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętajcie o wyjęciu ich z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta kruchego. Zawartość naczynia wymieszaj krótko przy pomocy blenedera ręcznego, tylko do uzyskania gładkiej masy i całkowitego połączenia się składników. Nie przeciągaj mieszania, bo wtłoczysz do masy zbyt dużo powietrza, a to spowoduje, że sernik urośnie i popęka w trakcie pieczenia.
Po osiągnięciu gładkiej konsystencji dodaj do masy 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy i 75 g grubo posiekanej, ciemnej czekolady (72%). Dodatki wmieszaj krótko w masę przy pomocy sylikonowej szpatułki. Masę wylej na podpieczony wcześniej spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni cynamonowego ciasta.
Na wyrównaną masę serową wyłóż resztę ciasta kruchego. Zmrożone ciasto kruche zetrzyj najpierw na talerzyk na tarce o grubych oczkach. Postarajcie się rozłożyć je równomiernie po całej powierzchni.
Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 minut. Jeśli zauważysz, żeciasto kruche zbyt szybko nabiera koloru, możesz przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Po 50 minutach wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na około godzinę do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia i zestalenia masy serowej, najlepiej na całą noc.
Smacznego!