Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z truskawkami to chyba ulubione ciasto w moim domu. Myślę że to również jedno z ulubionych ciast większości ludzi. Jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające... Jednym słowem idealne na lato. Do tego szybko się robi i nie jest w przygotowaniu skomplikowane.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11957
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16441
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5283
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11957
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16441
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5283
Składniki
Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników, tak aby leżały jeden przy drugim. Część ciastek podocinałam żeby ładnie się wpasowały w wymiary tortownicy. 2 galaretki cytrynowe rozpuściłam w jednej szklance (250ml) gorącej wody. Galaretkę wystudziłam. Gdy była zimna ale nie tężejąca wymieszałam ją z serem z wiaderka. Można to zrobić łyżka lub mikserem na mniejszych obrotach. Masę serową wylałam na spód z herbatników i wstawiłam do lodówki do stężenia. 2 galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1 litrze gorącej wody (tak jak w przepisie na opakowaniu) i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gdy galaretka zaczynała się ścinać umyłam i wyszypułkowałam truskawki. Pokroiłam je na połówki i ułożyłam na masie serowej. Na truskawki wyłożyłam tężejącą galaretkę i ciasto ponownie wstawiłam do lodówki na co najmniej 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.