Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z truskawkami to chyba ulubione ciasto w moim domu. Myślę że to również jedno z ulubionych ciast większości ludzi. Jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające... Jednym słowem idealne na lato. Do tego szybko się robi i nie jest w przygotowaniu skomplikowane.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15034
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45023
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 798
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15034
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45023
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 798
Składniki
Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników, tak aby leżały jeden przy drugim. Część ciastek podocinałam żeby ładnie się wpasowały w wymiary tortownicy. 2 galaretki cytrynowe rozpuściłam w jednej szklance (250ml) gorącej wody. Galaretkę wystudziłam. Gdy była zimna ale nie tężejąca wymieszałam ją z serem z wiaderka. Można to zrobić łyżka lub mikserem na mniejszych obrotach. Masę serową wylałam na spód z herbatników i wstawiłam do lodówki do stężenia. 2 galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1 litrze gorącej wody (tak jak w przepisie na opakowaniu) i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gdy galaretka zaczynała się ścinać umyłam i wyszypułkowałam truskawki. Pokroiłam je na połówki i ułożyłam na masie serowej. Na truskawki wyłożyłam tężejącą galaretkę i ciasto ponownie wstawiłam do lodówki na co najmniej 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.