Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z truskawkami to chyba ulubione ciasto w moim domu. Myślę że to również jedno z ulubionych ciast większości ludzi. Jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające... Jednym słowem idealne na lato. Do tego szybko się robi i nie jest w przygotowaniu skomplikowane.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5989
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1027
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 455
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5989
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1027
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 455
Składniki
Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę herbatników, tak aby leżały jeden przy drugim. Część ciastek podocinałam żeby ładnie się wpasowały w wymiary tortownicy. 2 galaretki cytrynowe rozpuściłam w jednej szklance (250ml) gorącej wody. Galaretkę wystudziłam. Gdy była zimna ale nie tężejąca wymieszałam ją z serem z wiaderka. Można to zrobić łyżka lub mikserem na mniejszych obrotach. Masę serową wylałam na spód z herbatników i wstawiłam do lodówki do stężenia. 2 galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1 litrze gorącej wody (tak jak w przepisie na opakowaniu) i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Gdy galaretka zaczynała się ścinać umyłam i wyszypułkowałam truskawki. Pokroiłam je na połówki i ułożyłam na masie serowej. Na truskawki wyłożyłam tężejącą galaretkę i ciasto ponownie wstawiłam do lodówki na co najmniej 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.