Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
śliczne, lekkie i pyszne ciasto :-)
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1025
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 64
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 127
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42846
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 8192
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 1025
Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...
Odsłon: 64
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 127
Przepis dnia
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 42846
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 8192
Składniki
Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć) Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia). Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę.
BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty.
MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna.śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta.
Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe :-)
Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa. Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)