Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zapraszam Was na przepyszny serniczek na herbatnikach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Na ciepły letni dzień będzie jak znalazł. Na górę dałam domową konfiturę z pomarańczy wymieszaną z galaretką, ale można ją zastąpić samą galaretką pomarańczową lub wymieszaną z miąższem z pomarańczy. Zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 812
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 812
Składniki
I wersja góry sernika: Cześć konfitury będzie na ciasto, a reszta do słoiczków do wykorzystania na później. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Pomarańcze drobno pokroić lub chwilkę zblendować, wymieszać z cukrem żelującym zagotować i od tego momentu gotować przez 3 minuty. Ok. 200 ml gorącej konfitury wlać do gorącej galaretki i wymieszać. Resztę przelać do słoiczków. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i z powrotem do lodówki.
II wersja góry sernika: Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać z miąższem oczyszczonym z błonek i pokrojonym na drobne kawałki. Zostawić do lekkiego stężenia.
III wersja góry sernika: Ułożyć kawałki pomarańczy na cieście i zalać galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody, oczywiście po wystygnięciu do lekkiego stężenia.
Przygotowanie spodu: Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, potem wymieszać je z masłem na jednolitą masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, na to wyłożyć herbatniki i je mocno docisnąć. Formę włożyć do lodówki.
Przygotowanie sernika: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do wysokiego naczynia lub misy robota przełożyć mascarpone, śmietanę, ser i cukier i ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę, zmniejszyć obroty i partiami dodawać galaretkę cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na formę z herbatnikami, rozsmarować i z powrotem do lodówki.
Warstwy ciasta: spód z herbatników - sernik - wybrana wersja góry sernika Całość włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego !!!