Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przy niedzieli zrobiłam sernik na zimno z siary krowiej, tak tak dobrze czytacie dostałam od zięcia siarę zrobiłam z niej twaróg miałam zamrożony, odmroziłam go a dziś zrobiłam serniczek. Chwila pracy i słodkość do kawki gotowa. Możecie się śmiać ale kiedyś nasze mamy z siary często smażyły nam placki właśnie z siary jejku co to było za jedzenie jakby to powiedzieć luksusowe, a teraz ludzie tylko się wyśmiewać potrafią i piszą że biednym cielaczkom zabieram im cenne jedzenie, że chyba nie mam co jeść kiedy tak postępuję. No cóż są ludzie i ludziska taka teraz jest nasza Polska podzielona nie do poznania.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Przygotowany twaróg z krowiej siary ( powiem wam że przemrożony jest o wiele smaczniejszy ) zmielić dwa razy maszynką do mięsa o drobnych oczkach sitka. Jeśli ktoś nie posiada takiego twarogu z siary można ten sernik przygotować z białego twarogu.
Następnie gdy już mamy cały ser zmielony przygotować galaretki ( kolory kto jakie ma ochotę ). Zieloną i pomarańczową po dwie sztuki każdej rozprowadzić w półtorej szklanki gotowanej wody każdy kolor osobno, a bezbarwną jedną galaretkę rozrobić w 3/4 szklanki wody, tak przygotowane galaretki pozostawić do ostygnięcia i do czasu aż lekko zaczną tężeć. Jedną z kolorów ostygniętą wstawić do lodówki aby całkiem zastygła.
W czasie gdy galaretki stygną do zmielonego twarogu dodać cukier kryształ i zmiksować całość. Następnie przygotować śnieżkę w proszku, do miski wlać pół szklanki mleka może być przegotowane lecz zimne ( u mnie od razu z kartonu ), wsypać śnieżkę i zmiksować na gęstą pianę.
Do zmiksowanego z cukrem twarogu przełożyć ubitą śmietanę i całość zmiksować do połączenia się śmietany z twarogiem. Gdy już mamy zmiksowaną śmietanę z twarogiem wtedy przelać lekko tężejącą galaretkę bezbarwną i również całość zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników które dodaliśmy.
Jeśli już twaróg jest zmiksowany z bitą śmietaną i galaretką bezbarwną, wtedy jedną z kolorowych galaretek pokroić w dowolna kostkę, dodać ja do zmiksowanego twarogu i wymieszać całość łyżką tak aby kolorowa galaretka pokrojona połączyła się z twarogiem. Tak przygotowany twaróg przełożyć do dowolnego naczynia ( ja mój przełożyłam do naczynia żaroodpornego ), wyrównać powierzchnię i zalać drugim kolejnym kolorem lekko tężejącym. Gotowe wstawić do lodówki do zastygnięcia na około dwie godziny.
Taki sernik idealnie nadaje się do niedzielnej kawy choćby z przyjaciółmi. Tak jak pisałam można zrobić go nawet z białego twarogu bo przecież nie każdy ma dostęp do siary krowiej. Ale jeśli ktoś ma to serdecznie polecam smak sernika jest obłędny a dodanie śmietany śnieżki tylko ulepszyło smak sernika, jest delikatny i puszysty. Został tylko malutki kawałeczek dobrze że zdążyłam zrobić foto