Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, delikatny, lekki sernik waniliowy z czekoladowymi ciasteczkami Oreo przełamany orzeźwiającą galaretka z wiśniami. Jak dla mnie idealny sernik na zimno :-)
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Spód: Ciastka i masło zmiksować w blenderze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Spód formy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąc i schłodzić w lodówce. Masa serowa: Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Nastepnie postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. (nie doprowadzać do wrzenia). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. W misce ubić jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy do otrzymania jednolitej masy. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast wymieszać, do połączenia. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać szpatułką. Na końcu dodać połamane ciastka (na połowę), wymieszać. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (400 ml). Wystudzić. Na schłodzony sernik wyłożyć wisnie (jesli są mrozone nie trzeba rozmrazać) i zalać je lekko tężejącą galaretką.
Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc
Smacznego :-)