Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik na zimno à la straciatella to prawdziwa poezja smaku. Ciasto doskonale komponuje się z owocową galaretką oraz kruchym, maślanym spodem. Przepis pochodzi z 518. odcinka programu "Ewa gotuje".
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1219
Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.
Odsłon: 4715
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1219
Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.
Odsłon: 4715
Składniki
Masło roztopić na patelni. Herbatniki wrzucić do miski. Pokruszyć tłuczkiem. Dodać posiekaną czekoladę. Wlać masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem. Dobrze ubić. Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (½ szklanki). Odstawić.
Czekoladę pokroić na kawałki. Serki przełożyć do miski. Posłodzić erytrolem. Wsypać czekoladę. Wlać sok z cytryny. Zmiksować.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do serka. Zmiksować. Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Na schłodzonym serniku rozsypać borówki. Zalać tężejącą galaretką (wcześniej rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić). Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.