Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na zimno z galaretkami"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 667
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 667
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Fot. 123RF
Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie, przelej do pojemników, wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Żelatynę zalej zimnym mlekiem. Gdy spęcznieje, podgrzej (uważaj by się nie zagotowała) ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Dodaj serek homogenizowany, delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj.
Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem dno miski zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż sernik na paterę lub talerz.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie