Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik na zimno to niekwestionowany król letnich deserów – lekki, kremowy i do tego nie wymaga pieczenia! To idealna propozycja na upalne dni, kiedy szukasz orzeźwiającego przysmaku. W tej wersji masę serową połączyliśmy z tym, co najcenniejsze i najsmaczniejsze w sezonie, czyli jagodami. Ten łatwy deser z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości i na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru. A jeśli poza sezonem najdzie cię ochota na sernik na zimno z jagodami, z powodzeniem możesz przygotować go z wykorzystaniem mrożonych owoców lub dżemu.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 264
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 352
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2515
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 264
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 352
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2515
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu do ciasta. Masło rozpuść w rondelku. Herbatniki rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera. Następnie wymieszaj je z masłem, tak aby miały konsystencję mokrego piachu.
Blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp herbatniki na spód blaszki i wyrównaj je przy pomocy szklanki, tak aby utworzyły równą warstwę.
Przygotuj masę serową. Żelatynę przesyp do małej miseczki, a następnie zalej ją kilkoma łyżkami wody i odstaw, aby napęczniała.
Śmietankę ubij na sztywno.
W osobnej misce zmiksuj skyr, oba rodzaje cukru oraz skórkę cytrynową.
Żelatynę podgrzej w mikrofalówce, aby się rozpuściła. Następnie dodaj ją do skyru i dokladnie zmiksuj.
Do masy jogurtowej zacznij stopniowo dodawać ubitą śmietankę, całość mieszając delikatnie szpatułką.
Tak przygotowaną masę sernikową przelej na spód z ciasteczek i odstaw do lodówki.
Na samym końcu przygotuj jagody. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż jagody przez kilka minut, aby puściły sok.
Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuść ją w mikrofalówce.
Do owoców dodaj sok z cytryny, cukier oraz żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki i poczekaj aż masa przestygnie i zacznie tężeć.
Schłodzoną i tężejącą galaretkę jagodową wyłóż na warstwę serową i wyrównaj.
Sernik na zimno z jagodami wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.