Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zimny serniczek na upały sprawdzi się idealnie. Spód zrobiłam z pokruszonych herbatników i masła, dodałam też trochę kakao. Możecie też na spodzie ułożyć, biszkopty, delicje, lub herbatniki w całości bez kruszenia. Nie trzeba włączać piekarnika. Robiłam w tortownicy 25 cm.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2317
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1439
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 531
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3607
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1311
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2317
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1439
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 531
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3607
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1311
Składniki
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić żeby lekko stężała. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Moje truskawki były duże, więc przekroiłam je na połówki. Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodać kakao i wlać roztopione masło. Wszystko razem wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę herbatnikową. Docisnąć i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas zamieszać. Twaróg zmielić trzykrotnie. Można też zblendować. Do twarogu dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. Śmietankę ubić na gęsty krem i dodać do sera. Jeszcze raz zmiksować. Łyżkę masy serowej dodać do wystudzonej żelatyny i wymieszać. Następnie wlać powoli żelatynę do masy serowej cały czas miksując. Tak przygotowany ser przełożyć na herbatnikowy spód. Na serze ułożyć połówki truskawek.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.