Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto, smaczne i efektowne, szczególnie polecane wielbicielom serników na zimno łączonych z musami owocowymi.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 100
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2631
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107077
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2074
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 100
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2631
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107077
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2074
Składniki
Spód Herbatniki przekładamy do blendera i mielimy na drobne okruszki lub wkładamy do worka i tłuczemy wałkiem do ciasta. Roztopione masło lekko studzimy i łączymy ze zmielonymi ciastkami. Przekładamy masę ciasteczkową na dno tortownicy 16 -17 cm dociskając i wyrównując ją łyżką. Gotowy spód sernika wkładamy do lodówki.
Mus truskawkowy Truskawki miksujemy na pulpę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą, aby napęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorących, ale nie wrzących truskawek. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego zagęszczenia masy truskawkowej.
Masa serowa Twaróg rozdrabniamy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, aż rozpuści się całkowicie. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, łączymy dokładnie i mieszamy zresztą sera. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Na nią wylewamy masę truskawkową. Na koniec widelcem lub patyczkiem do szaszłyków mieszamy lekko obie masy, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie ostrożnie brzeg ciasta odcinamy od obręczy tortownicy i zdejmujemy ją (można również lekko ogrzać z zewnątrz obręcz suszarką do włosów). Pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym gotowy!