Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz na ciepłe wiosenne dni, gdy zaowocują truskawki
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1759
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 187
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 547
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1759
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 187
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 547
Składniki
Galaretki przeźroczyste rozpuszczamy 250 ml wrzątku, pozostawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i dodajemy galaretki, ponownie miksujemy. masę twarogową wylewamy na spod formy wyłożonej herbatnikami lub biszkoptem ( forma około 30*20 cm). Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Truskawki blendujemy z cukrem. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do truskawek, porządnie mieszamy mikserem końcówkami do ubijania aby napowietrzyć mus. Wylewamy na zastygnięty twaróg. Ciasto ponownie chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem ubijamy śmietanę, do lekko gęstniejącej śmietany dodajemy cukier puder (1 lub 2 łyżki - wg. uznania) i śmietanfix (śmietana zachowa kształt) i ubijamy na sztywno. Śmietanę wykładamy na mus truskawkowy i dekorujemy truskawkami. Smacznego!