Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kremowy sernik w zdrowej odsłonie,niski indeks glikemiczny.Pieczony w kąpieli wodnej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36967
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5676
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36967
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki kruchego ciasta. Na początku siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 45 min. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, wyklejamy ciastem formę tortownicy (u mnie 27 cm) i podpiekamy przez 15 min. Lekko studzimy.
Masa serowa, bardzo prosta w wykonaniu:) do miski wrzucamy ser i ksylitol w postaci cukru pudru i miksujemy. Następnie do masy dodajemy jedno żółtki i trzy jajka, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny wraz z sokiem z cytryny, miksujemy.Na koniec do masy dodajemy jogurt naturalny oraz 2 łyżki mąki owsianej.
Na podpieczony kruchy spód wylewany masę serową. Tortownicę szczelnie zabezpieczamy folią aluminiową ponieważ sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Gdy całe ciasto mamy już w tortownicy wtedy przykrywamy wierz aby ciasto nam nie rumieniło się od góry. Tortownicę umieszczamy na blaszce piekarnikowej o wylewamy na nią gorącą wodę Ciasto pieczemy przez 10 min w 180'C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy sernik przez 1 godzinę.
Uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób ciasto studzimy przez 1 godzinę w piekarniku. Następnie wyjmujemy ciasto dalej studzimy, najlepiej przez całą noc. Robimy polewę jogurtową łącząc podane składniki i wylewamy na ciasto. Serniki jest kremowy, orzeźwiający w smaku, dietetyczny i łatwy w wykonaniu, bardzo polecam :)