Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tej chwili jest tak duży wybór owoców że trudno się zdecydować które użyć w wypieku ;) nie mogąc się zdecydować na jeden owoc, postanowiłam użyć do niego większość dostępnych w tej chwili. Tak powstał sernik dla niezdecydowanych - Sernik Owocowy sad.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3881
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414954
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2425
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3881
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414954
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2425
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka i jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do jasnobrązowego koloru ok. 20-23 minut. Ostudzić.
Białka (4 z masy serowej i 2 ze spodu ciasta, czyli razem 6 białek) ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć pozostałą pianę z białek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką tak by zostały małe kawałeczki nie wymieszanej do końca piany z białek. Powstałą masę serową wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Wierzch podzielić na 8 równych pół (przy pomocy wyobraźni lub patyczków do szaszłyków). Na ciasto wykładać przygotowane wcześniej owoce (umyte i osuszone).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160C, piec jeszcze ok 40-45 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Ostudzić.