Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowej masy serowej i intensywnym smakiem tropikalnych owoców. Z pewnością zachwyci cię bogata warstwa sernika wzbogacona mleczkiem kokosowym i wiórkami kokosowymi. Deser wieńczy przyjemna warstwa ananasowo- brzoskwiniowej galaretki na bazie musu, która dodaje owocowego orzeźwienia. To deser, który nie tylko poprawia humor, ale też przenosi w rajski klimat, idealny na słodką przyjemność dla siebie lub efektowne powitanie gości. Jeden kęs wystarczy, by poczuć smak tropikalnego raju!
Tortownica 24 cm
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6626
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 858
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 264
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6626
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 858
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 264
Składniki
Okrągłą formę (ok. 24 cm) wysmaruj masłem. Herbatniki zmiel w malakserze na piasek lub włóż pokruszone ciastka do woreczka strunowego i mocno rozgnieć wałkiem do ciasta. Herbatnikowy piasek przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Powstałą mieszankę wyłóż do foremki, wyrównaj i mocno ugnieć dno. Wstaw tortownicę na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę na masę serową rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw. Do dużej miski włóż serek z wiaderka, ser mascarpone i cukier puder. Miksuj na gładką masę, a po chwili dodaj mleczko kokosowe, a po kilku minutach tężejącą żelatynę. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką i wyłóż serową masę na herbatnikowy spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
Wykonaj warstwę owocową. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Plastry ananasa zblenduj na gładkie puree, a dla uzyskania aksamitnej konsystencji, przetrzyj puree przez gęste sito (dzięki temu pozbędziesz się włókien). Brzoskwinie także zblednij na mus i połącz z ananasem., posłodź cukrem pudrem do smaku, a na koniec dodaj tężejącą żelatynę, dokładnie wymieszaj owocową galaretkę i wylej na schłodzoną masę sernikową. Wstaw blaszkę z ciastem do lodówki i schładzaj ok. 7-8 godzin lub całą noc.
Gotowy sernik paradiso podawaj samodzielnie, posypany wiórkami kokosowymi lub udekorowany kleksami bitej śmietany.