Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie piernika i sernika. Pycha!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 535
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1833
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 381
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 535
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1833
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 381
Składniki
Kruche ciasto: Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy i masło. Zagnieść ciasto (ręką lub mikserem), dodaJąc jajko. Gładkie ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika.
Spód piernikowy: Masło, czekoladę i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Mocno podgrzać (60-70 stopni), ale nie zagotować. Zestawić z ognia i ostudzić do 30-35 stopni.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem lub natłuścić i oprószyć mąką.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puch. Przesiać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać ubite jajka i mąki. Przelać do przygotowanej formy i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie ostrym nożem ściąć wierzch ciasta i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach.
Masa serowa: Twaróg zmiksować z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Dodać śmietanę, a następnie pojedynczo dodawać jajka. Gotową masę rozsmarować na piernikowym spodzie.
Kruche ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch sernika. Następnie posypać startym ciastem piernikowym. Ponownie wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem Smacznego :)