Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik piernikowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie. Jest tu połączenie sernika i piernika. Przygotowuję go co roku na Święta i tym razem też nie może go zabraknąć. Przepis dostałam od mamy jest sprawdzony i serdecznie Wam go polecam.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2587
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2587
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Zaczynamy od przygotowania Ciasta piernikowego. Wszystkie składniki umieszczam na blacie lub w misce i dokładnie wyrabiam na jednolite ciasto. Można to wykonać za pomocą robota jednak ja zrobiłam to ręką. Tak przygotowane ciasto dzielę na 2 części jednak nie są one równe. Jedna część ciasta jest nieco większa ponieważ na spód potrzebujemy więcej ciasta. To właśnie ciasto zawijam w folię i chowam do lodówki. Mniejszą część ciasta chowam do zamrażarki. Zostawiam tam na ok. 25 minut.Po tym czasie wyciągam ciasto ale tylko to z lodówki. Przygotowuję formę do pieczenia. U mnie uśredniaj wielkości. 20x28 cm. Na dnie wykładam ciasto które trzymałam w lodówce. Nakłuwam widelcem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W tym czasie można przygotowywać masę sernikową. W misce umieszczam twaróg, cukier, masło i budyń. Miksuję dokładnie ale tylko do połączenia składników. Tej czynności nie należy wydłużać. Delikatnie dokładam jajka i miksuję krótko ale sprawnie. Na koniec wlewam śmietanę i aromat. Gdy ciasto sernikowe się upiecze wylewam na niego masę sernikową. Powinna być gęsta. Wyciągam ciasto z zamrażarki i za pomocą tarki o grubych oczkach rozprowadzam po całej powichrzeni ciasta. Teraz sernik piernikowy wystarczy upiec. Na początek piekę w temp. 180 stopni ok. 30 minut a następnie ok.160 stopni 40 minut.