Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik piernikowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie. Jest tu połączenie sernika i piernika. Przygotowuję go co roku na Święta i tym razem też nie może go zabraknąć. Przepis dostałam od mamy jest sprawdzony i serdecznie Wam go polecam.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 229
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 229
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Składniki
Zaczynamy od przygotowania Ciasta piernikowego. Wszystkie składniki umieszczam na blacie lub w misce i dokładnie wyrabiam na jednolite ciasto. Można to wykonać za pomocą robota jednak ja zrobiłam to ręką. Tak przygotowane ciasto dzielę na 2 części jednak nie są one równe. Jedna część ciasta jest nieco większa ponieważ na spód potrzebujemy więcej ciasta. To właśnie ciasto zawijam w folię i chowam do lodówki. Mniejszą część ciasta chowam do zamrażarki. Zostawiam tam na ok. 25 minut.Po tym czasie wyciągam ciasto ale tylko to z lodówki. Przygotowuję formę do pieczenia. U mnie uśredniaj wielkości. 20x28 cm. Na dnie wykładam ciasto które trzymałam w lodówce. Nakłuwam widelcem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W tym czasie można przygotowywać masę sernikową. W misce umieszczam twaróg, cukier, masło i budyń. Miksuję dokładnie ale tylko do połączenia składników. Tej czynności nie należy wydłużać. Delikatnie dokładam jajka i miksuję krótko ale sprawnie. Na koniec wlewam śmietanę i aromat. Gdy ciasto sernikowe się upiecze wylewam na niego masę sernikową. Powinna być gęsta. Wyciągam ciasto z zamrażarki i za pomocą tarki o grubych oczkach rozprowadzam po całej powichrzeni ciasta. Teraz sernik piernikowy wystarczy upiec. Na początek piekę w temp. 180 stopni ok. 30 minut a następnie ok.160 stopni 40 minut.