Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jedno najpopularniejszych ciast. Najbardziej smakuje, gdy jest niezwykle kremowy i puszysty. Aby sernik wyszedł doskonale i nie opadł, trzeba przestrzegać jednej bardzo ważnej zasady, wszystkie użyte do wypieku składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownica o średnicy 24cm
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 117
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 49
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 609
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 252
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 117
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 49
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 609
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 252
Składniki
Mąkę przesiej i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia oraz budyniem.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
W dużej misce utrzyj masło wraz z cukrem. Gdy cukier przestanie chrzęścić, dodawaj po jednym żółtku. Następnie do masy dorzuć twaróg i łyżeczkę pasty waniliowej, wszystko dokładnie wymieszaj. Pod sam koniec wsyp suche składniki i ponownie zamieszaj.
Gdy masa będzie jednolita, dodaj ubite białka (zrób to bardzo delikatnie, aby piana nie opadła).
Do wysmarowanej masłem tortownicy przelej ciasto i postukaj formą o blat, tak aby pęcherzyki powietrza ulotniły się z masy.
Całość piecz w 160 stopniach C. przez 45 minut. Następnie zmniejsz moc piekarnika do 130 stopni C. i piecz jeszcze przez 30 minut.