Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekąc go wiedziałam, że będzie bardzo dobry, ale jego smak całkowicie mnie zaskoczył (oczywiście pozytywnie:) ). A to wszystko za sprawą mleczka kokosowego, które jest w cieście wyczuwalne. Lekka serowa chmurka, miękka i puszysta, po prostu rozpływa się w ustach.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 120
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4241
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11586
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6622
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5524
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13703
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 120
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4241
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11586
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6622
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5524
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13703
Składniki
Wafelki kruszymy, dodajemy migdały, a następnie całość zalewamy gorącym masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.
Do dużej miski przekładamy ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go 3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier biały i waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po 1 jajku, żółtka, mleczko kokosowe (samą gęsta część) i likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy: 175*C - 15 minut 120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).
10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy kokosową bezę. W misce ze szczyptą soli ubijamy białka, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy śmietaną z cukrem i wykładamy na niego kokosową bezę. Całość pieczemy 120*C - 30 minut 90*C - 30 minut
Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki kokosowe.
zdj
zdj