Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sernik, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni. Kruche ciasto, wilgotna warstwa serowa z rodzynkami i skórką pomarańczową, a na górze lukier, polewa czekoladowa lub domowej roboty wiśnie w syropie. Palce lizać!
tortownica o średnicy 26 cm, mikser
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 434
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 434
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj żółtko oraz pokrojone w kostkę masło. Z podanych składników zagnieć cisto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj je na kształt formy i przełóż do tortownicy - wylep nim cały spód.
Kruche ciasto wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
Przygotuj masę serową. Zacznij od rozbicia jajek i oddzielenia białek od żółtek.
Do miski przełóż miękkie masło. Zmiksuj je na puszystą masę, następnie do masła dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce cukru pudru.
Do ubitych składników dodaj masę serową, skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i kaszę mannę. Składniki wymieszaj do połączenia.
W oddzielnym naczyniu ubij białka na puszystą pianę.
Ubitą pianę z białek przełóż do masy serowej. Składniki delikatnie ze sobą wymieszaj.
Masę serową przelej na podpieczony spód ciasta. Sernik wstaw do piekarnika. Temperaturę zmniejsz do 170 stopni. Ciasto piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Gotowy sernik udekoruj według uznania lukrem, polewą czekoladową lub wiśniami ze słoiczka. Smacznego!