Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako odwieczny sernikożerca nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała tego przepisu, a że trafiła sie okazja, upiekłam go zamiast tortu dla solenizantki uwielbiającej śliwki w czekoladzie :-). Smakuje rewelacyjnie, sernik delikatny puszysty ... polecam gorąco :-)
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 30
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 489
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1033
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 245
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 30
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 489
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1033
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 245
Składniki
Spód: Cukierki i masło włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować blenderem na puree. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 min. w temp. 190 stopni.
Masa serowa: Ser przełożyć do dużej miski i dokładnie zmiksować.Cały czas miksując dodawać kolejno miękkie masło, żółtka, cukier, aromat, mleko oraz budyń.Gdy masa będzie już jednolita, w osobnym naczyniu dokładnie ubić pianę z białek, którą później należy dodać do miski z masa serową. Delikatnie wymieszać. Przelać masę na podpieczony spód, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika (ważne, aby zrobić to od razu, więc nie zapomnijmy wcześniej go włączyć). Piec w temp. 170-180 stopni ok. 1 godz. ( u mnie 1,5 godz, zależy od piekarnika). Sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa: Czekoladę i śmietankę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.Pokrojonymi cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje. Smacznego :)