Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajeczne połączenie kruchego ciasta z owocami z klasycznym sernikiem z prawdziwego twarogu. Ten sernik śliwkowy, czy raczej – sernik ze śliwkami, zachwyci najbardziej wymagających smakoszy!
Tortownica 24 cm
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6981
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6981
Składniki
Przygotuj spód sernika. Połącz na stolnicy mąkę, cukier puder, pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Przygotuj kruszonkę. Połącz w misce mąkę, cukier i pokrojone masło. Wymieszaj palcami, ale nie zagniataj. Ze składników mają uformować się sypkie grudki ciasta. W takiej postaci włóż je do lodówki.
Umyj śliwki. Przekrój na połówki i usuń pestki. Tuż przed dodaniem śliwek do sernika oprósz je cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Rozwałkuj ciasto na cienki, okrągły placek i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm. Wypełnij tortownicę suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
Zmiel twaróg w maszynce do mięsa (przez sitko o średnich oczkach). Zmiksuj z masłem. Do masy dodaj startą na tarce o drobnych oczkach skórkę cytrynową.
W osobnym naczyniu utrzyj oddzielone od białek żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną. Osobno ubij białka ze szczyptą soli (na sztywną pianę).
Zmiksuj twaróg z żółtkami. Delikatnie wmieszaj do masy twarogowej pianę z białek. Przełóż masę do tortownicy z podpieczonym spodem. Na wierzchu ułóż połówki śliwek. Całość przysyp kruszonką.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Gdy sernik się upiecze, pozostaw go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po kilku godzinach przełóż do lodówki. Podawaj na drugi dzień.