Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwie warstwy masy serowej przedzielone warstwą namoczonych w mocnym espresso, podłużnych biszkoptów obsypanych kakao z odrobiną kawy. W końcu robimy sernik Tiramisu :) Dodatek likieru Amaretto jest niezbędny (chyba, że sernik będą jadły też dzieci).
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10473
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4435
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424049
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10473
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4435
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424049
Składniki
(Sernik piekłam w okrągłej formie o średnicy 23 cm) (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C (bez termoobiegu) i po chwili wstawiamy na spód blachę z gorącą wodą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przygotowujemy espresso i przelewamy je do miseczki, w której łatwo będzie nam moczyć biszkopty.
Masa serowa: Mieszamy ser Mascarpone z twarogiem sernikowym, cukrem pudrem i mąką. Krótko, tylko do momentu, aż widzimy, że składniki się połączyły. Następnie do masy wbijamy pojedynczo jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy Amaretto. Do formy wlewamy połowę masy sernikowej, wygładzamy powierzchnię, posypujemy tą część 1-2 łyżkami kakao i łyżeczką kawy rozpuszczalnej (najwygodniej przez sitko). Na warstwie kakao układamy (krótko) namoczone w espresso biszkopty (blisko siebie). Biszkopty posypujemy łyżeczką kawy rozpuszczalnej i 1-2 łyżkami kakao. Delikatnie wlewamy pozostałą masę serową (wyrównujemy powierzchnię). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut. Ciasto po dotknięciu powinno być sprężyste. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze sernik na 15 minut. Potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch sernika posypujemy kakao dopiero przed podaniem. Więcej smacznych przepisów na moim blogu :)