Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest o smaku waniliowym, upieczony na spodzie z herbatników, góra sernika jest z polewą czekoladową i włoskimi orzechami.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 117
Składniki
Sernik: Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, teraz miksujemy mikserem. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy, polewamy czekoladową polewą i układamy połówki orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po ochłodzeniu w lodówce kroimy na porcje.
Polewa czekoladowa: W małym rondelku roztapiamy masło. Masło grzejemy do momentu zniknięcia piany. Do roztopionego masła dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu aż powstanie płynna polewa. Po dodaniu czekolady do roztopionego masła wyłączamy grzanie. Smacznego !!!