Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu sernikowi staniesz się prawdziwą królową serników, a wszyscy goście poproszą o dokładkę i przepis. Czy może być coś pyszniejszego niż połączenie domowego karmelu i puszystego sernika z dodatkiem chrupiących orzechów? Skorzystaj z naszego receptury, a ten sernik wart kradzieży stanie się twoim ulubionym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 508
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 845
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 508
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 845
Składniki
Tortownicę o średnicy ok.25 cm wysmaruj masłem. Bardzo drobno pokrusz herbatniki lub zmiel w blenderze, następnie dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszanką wyłóż spód tortownicy oraz boki i dokładnie dociśnij. Możesz zapiec spód przez 10-12 minut w 180°C lub porządnie schłodź w lodówce.
Pamiętaj, że wszystkie składniki do wykonania sernika muszą mieć temperaturę pokojową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw na bok. Do dużej miski przełóż ser i utrzyj mikserem, dodaj cukier i ucieraj, aż masa będzie jednolicie gładka. Następnie dodawaj jajka (wbijaj kolejne jajko, gdy to pierwsze jest rozmieszane), śmietanę, ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną czekoladę i mąkę lub budyń. Dokładnie wymieszaj masę serową (pamiętaj, aby zeskrobać wszystko z dna i ponownie dokładnie wymieszaj). Przelej ciasto na przygotowany spód, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 170°C i piecz około 70 minut. Po upieczeniu nie wyjmuj sernika z piekarnika, tylko pozwól mu tam wystygnąć.
Wykonaj karmel. Wlej wodę do rondla z grubym dnem, dodaj cukier (wsyp na środek garnka) i (nie mieszając) gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i mieszanina zmieni kolor na bursztynowy. Następnie powoli wlewaj śmietanę i energicznie mieszaj. Po czym stopniowo dodawaj masło, aby się rozpuściło, a krem stał się gładki. Na koniec dodaj sól i wymieszaj.
Ostygły sernik wyjmij z tortownicy, polej przestudzonym karmelem i udekoruj posiekanymi orzeszkami. Przechowuj ciasto w lodówce.