Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To klasy wśród ciast nie wychodzący z mody. Zawsze się pięknie prezentuje i wszystkim smakuje.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 136
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 718
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 136
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 718
Składniki
Przed przystąpieniem do pieczenia najpierw mielimy twaróg i oddzielamy żółtka od białek. Moczymy w gorącej wodzie rodzynki. W rondlu roztopić masło z cukrem, zdjąć z ognia chwilę miksować. Dodać żółtka i miksować dalej. Dodawać porcjami zmielony twaróg, miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną, wsypać proszek do pieczenia, rodzynki ( może być również kandyzowana skórka z pomarańczy), olejek, Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do masy twarogowej. Pianę z białek wkręcamy na końcu drewnianą łyżką. Małą tortownicę średnicy 22 cm. smarujemy masłem, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem ciasto sprawdzamy patyczkiem. Jak ciasto jest dobre gaszę piekarnik i zostawiam jeszcze na jakieś 20 min w piekarniku. Potem wyjmuję i studzi się w blaszce na stole. Po wystygnięciu lukrujemy. Na wierzchu możemy zrobić mozaikę z lukru z dodatkiem kakao, i białego. Może być też biała polewa z dodatkiem soku z cytryny.
Wyśmienity wypiek na każdą uroczystość rodzinną i świąteczny stół. Ostatnio upiekłam sernik z tego przepisu na blaszce kwadratowej, ale przecież kształt blaszki nie ma znaczenia i nie ma wpływu na ten niebiański smak. Smacznego