Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bardzo lekki z dodatkiem serka kremowego, kremówki, bez żelatyny z odrobiną soku z cytryny. Autorka proponuje użycie konfitury, ja trochę zmodyfikowałam przepis i użyłam mrożonych wiśni, według mnie smaczniej. Polecam idealny deser......
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1135
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1314
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 562
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1135
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1314
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 562
Składniki
Forma do pieczenia: tortownica 20cm Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Spód tortownicy i boki do ok.1 cm od dna wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać, docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Do misy miksera włożyć ser, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Miksować mikserem na średnich obrotach aż masa będzie kremowa i jednolita. W osobnej misce lekko ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać ubitą śmietaną kremówkę, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do 3 godzin.
Do garnuszka wsypać mrożone wiśnie, drobny cukier, dwie łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wiśnie zaczną mięknąć. W szklance dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, wlać do garnuszka, bardzo dokładnie wymieszać. Zagotować. Gdy polewa będzie za gęsta (zbita) można dodać trochę wody. Ostudzić.
Sernik przechowywujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy sernik i dekorujemy przygotowaną polewą wiśniową. Smacznego:-).