Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z białą czekoladą"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13994
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 49
Szybka i smaczna
Odsłon: 13994
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 49
Składniki
Herbatniki zmiel blenderem na proszek, dodaj roztopione w rondelku masło, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 min.
Jagody przebierz, opłucz w miseczce, delikatnie osusz. Czekoladę połam na mniejsze kawałki lub posiekaj. Przełóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw na garnku z wrzątkiem (dno miseczki nie może stykać się z wodą), mieszaj trzepaczką, aż czekolada się roztopi. Przestudź. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę.
Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ubij mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż miksując, partiami dodawaj twaróg, mleko oraz przestudzoną czekoladę. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Wierzch posyp jagodami. Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60-75 min. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
100 minut. Porcja: 530 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie