Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Subtelny w smaku i niezwykle kremowy sernik, pełen słodkich, a jednocześnie lekko kwaskowatych borówek. Z tego przepisu przygotujesz idealnie puszystą masę serową na kruchym, ciastkowym spodzie. Dodatek borówek sprawia, że deser smakuje obłędnie!
tortownica, malakser, mikser, miska, papier do pieczenia
Składniki
Zacznij od przygotowania masy na ciasto. Do jej przygotowania użyj herbatników. Herbatniki drobno zmiel w malakserze lub rozkrusz wałkiem. Masło roztop na patelni lub w mikrofalówce i wymieszaj z herbatnikami. Masa powinna mieć lekko "piaskową" strukturę. Gotową masę na spód przełóż do tortownicy (ok. 22 cm) - wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Powinna mieć wysokość około 1,5 cm. Włóż do lodówki na 10 minut.
Biały ser zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na średni poziom sztywności. Połącz masę serową ze śmietanką i ekstraktem waniliowym (lub cukrem wanilinowym)i ubij na gładką masę. Przygotuj żelatynę i po odstawieniu (gdy już napęcznieje) zmiksuj z resztą składników do uzyskania kremowej masy sernikowej. Miksuj bardzo powoli, aby nie stworzyły się grudki.
Ostudź biszkopt. Wierzch wysmaruj masłem orzechowym, karmelem lub sosem karmelowym. Możesz pominąć ten krok i od razu po ostudzeniu biszkoptu wylać masę serową. Wyrównaj brzegi ciasta i pozostaw gładką powierzchnię. W zależności od użytej formy ułóż tyle masy serowej, ile przygotowałeś. Odstaw na pół godziny
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według instrukcji, dokładnie wymieszaj i odstawić do stężenia (nie musi ściąć się za mocno, będzie ją łatwiej formować w takiej postaci). Gdy zacznie gęstnieć, dodaj borówki (możesz z nich zrobić nawet mus, nieco rozgnieść) i delikatnie wymieszaj. Na wierzch galaretki poukładaj całe borówki dla ozdoby. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.