Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Subtelny w smaku i niezwykle kremowy sernik, pełen słodkich, a jednocześnie lekko kwaskowatych borówek. Z tego przepisu przygotujesz idealnie puszystą masę serową na kruchym, ciastkowym spodzie. Dodatek borówek sprawia, że deser smakuje obłędnie!
tortownica, malakser, mikser, miska, papier do pieczenia
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 91
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 376
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 154
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 91
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 376
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 154
Składniki
Zacznij od przygotowania masy na ciasto. Do jej przygotowania użyj herbatników. Herbatniki drobno zmiel w malakserze lub rozkrusz wałkiem. Masło roztop na patelni lub w mikrofalówce i wymieszaj z herbatnikami. Masa powinna mieć lekko "piaskową" strukturę. Gotową masę na spód przełóż do tortownicy (ok. 22 cm) - wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Powinna mieć wysokość około 1,5 cm. Włóż do lodówki na 10 minut.
Biały ser zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na średni poziom sztywności. Połącz masę serową ze śmietanką i ekstraktem waniliowym (lub cukrem wanilinowym)i ubij na gładką masę. Przygotuj żelatynę i po odstawieniu (gdy już napęcznieje) zmiksuj z resztą składników do uzyskania kremowej masy sernikowej. Miksuj bardzo powoli, aby nie stworzyły się grudki.
Ostudź biszkopt. Wierzch wysmaruj masłem orzechowym, karmelem lub sosem karmelowym. Możesz pominąć ten krok i od razu po ostudzeniu biszkoptu wylać masę serową. Wyrównaj brzegi ciasta i pozostaw gładką powierzchnię. W zależności od użytej formy ułóż tyle masy serowej, ile przygotowałeś. Odstaw na pół godziny
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie według instrukcji, dokładnie wymieszaj i odstawić do stężenia (nie musi ściąć się za mocno, będzie ją łatwiej formować w takiej postaci). Gdy zacznie gęstnieć, dodaj borówki (możesz z nich zrobić nawet mus, nieco rozgnieść) i delikatnie wymieszaj. Na wierzch galaretki poukładaj całe borówki dla ozdoby. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.