Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, wilgotny, cudowny w smaku - jednym słowem idealny. Świetnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy jak również na świąteczny stół.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem