Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z chałwą, na ciemnym cynamonowym spodzie, z kwaśnym dżemem porzeczkowym i polewą chałwową z prażonymi migdałami. Zaznaczam, że sernik wcale nie jest zbyt słodki. Wg rodzinki - palce lizać...;)
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 99
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 843
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2167
Królowa grilla :)
Odsłon: 1435
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 99
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 843
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2167
Królowa grilla :)
Odsłon: 1435
Składniki
Przygotować kruche ciasto: mąkę, cukier, kakao,cynamon i zimne, posiekane masło połączyć z żółtkami i śmietaną. Wszystko szybko zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować tortownicę 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciastem wylepić tortownicę (razem z bokami). Podpiec w piekarniku około 10 minut. Wystudzić.
Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce twarogu, olej, mleko, budynie. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Na wystudzony spód wyłożyć warstwę kwaśnego dżemu porzeczkowego, na to połowę masy serowej. Następnie na tarce zetrzeć połowę chałwy i równo wyłożyć na masie serowej. Na to wyłożyć drugą warstwę masy serowej i zetrzeć drugą połowę chałwy. Można delikatnie uklepać ją łyżką lub widelcem, żeby nie wystawała znad sera. Wstawić do piekarnika na najniższą półkę naczynie żaroodporne z wrzątkiem, na półkę wyżej wstawić blachę z sernikiem. Piec około godziny w 180 stopniach. Następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa chałwowa: śmietankę, chałwę i cukier puder umieścić w rondelku, podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia się chałwy. Polać sernik. Udekorować prażonymi na patelni migdałami. Schłodzić w lodówce- najlepiej całą noc. Sernik jest ciężki, kremowy - pyszny.