Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z jabłkami to pyszna propozycja na bazie biszkoptu, karmelizowanych jabłek oraz masy śmietanowej. Stanowi idealną alternatywę dla klasycznej wersji tego ciasta.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 52
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 189
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 83
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 176
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 112
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 52
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 189
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 83
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 176
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 112
Składniki
Najpierw zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek i wraz z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Wsypuj powoli cukier, nie przestając ubijać. Piana powinna robić się błyszcząca. Do masy dokładaj żółtka, jedno po drugim, nadal miksując do połączenia składników. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do białek i żółtek, a następnie wymieszaj szpatułką. Nie miksuj składników zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła. Przełóż masę na biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj jabłka. Umyj je, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Na patelnię wsyp cukier, zacznij go podgrzewać na średniej mocy palnika, aż się rozpuści. Cały czas mieszaj. Dodaj łyżkę masła. Przełóż jabłka, posyp cynamonem i mieszaj, cały czas podgrzewając na średnim ogniu. Owoce powinny delikatnie zmięknąć, a cynamonowy karmel je w całości pokryć. Odstaw na bok do wystudzenia.
W misce ubij serek śmietankowy. Dodaj cukier waniliowy i zmiksuj krótko. Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce. Zacznij ubijać na małych obrotach, a potem zwiększ do maksimum. Kiedy zrobi się sztywna, dodaj cukier puder i zmiksuj krótko. Teraz przełóż łyżkę ubitej śmietany do serka śmietankowego. Wymieszaj szpatułką. Całą masę dodaj do ubitej śmietany, wlej kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszaj delikatnie. Kiedy biszkopt będzie już wystudzony, wyłóż go skarmelizowanymi jabłkami. Na nich umieść masę śmietanową. Odstaw do lodówki, aby całość stężała.