Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie możesz zdecydować się, jakie ciasto upiec? Z jednej strony masz ochotę na szarlotkę pełną słodko-kwaśnych jabłek. Z drugiej zjadłbyś kremowy sernik? Przychodzimy z pomocą. Ten przepis łączy najlepsze cechy obu deserów. Sernik z jabłkami to pyszna propozycja na bazie biszkoptu, karmelizowanych jabłek oraz masy śmietanowej. Stanowi idealną alternatywę dla klasycznej wersji tego ciasta.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13494
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 123
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 296
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13494
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 123
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 296
Składniki
Najpierw zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek i wraz z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Wsypuj powoli cukier, nie przestając ubijać. Piana powinna robić się błyszcząca. Do masy dokładaj żółtka, jedno po drugim, nadal miksując do połączenia składników. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do białek i żółtek, a następnie wymieszaj szpatułką. Nie miksuj składników zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła. Przełóż masę na biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj jabłka. Umyj je, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Na patelnię wsyp cukier, zacznij go podgrzewać na średniej mocy palnika, aż się rozpuści. Cały czas mieszaj. Dodaj łyżkę masła. Przełóż jabłka, posyp cynamonem i mieszaj, cały czas podgrzewając na średnim ogniu. Owoce powinny delikatnie zmięknąć, a cynamonowy karmel je w całości pokryć. Odstaw na bok do wystudzenia.
W misce ubij serek śmietankowy. Dodaj cukier waniliowy i zmiksuj krótko. Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce. Zacznij ubijać na małych obrotach, a potem zwiększ do maksimum. Kiedy zrobi się sztywna, dodaj cukier puder i zmiksuj krótko. Teraz przełóż łyżkę ubitej śmietany do serka śmietankowego. Wymieszaj szpatułką. Całą masę dodaj do ubitej śmietany, wlej kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszaj delikatnie. Kiedy biszkopt będzie już wystudzony, wyłóż go skarmelizowanymi jabłkami. Na nich umieść masę śmietanową. Odstaw do lodówki, aby całość stężała.