Pyszny sernik z jabłkami z niemieckiego przepisu. Lekko kwaskowy twaróg i pieczone jabłka oraz domowe, kruche ciasto to idealne połączenie.
Sernik z jabłkami
Składniki
na ciasto:
- 250 g mąki
- 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
masa serowa:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 kg białego sera najlepiej chudego
- 100 g suchej kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- paczuszka budyniu waniliowego
- 4- 5 jabłek średniej wielkości
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki
na ciasto:
- 250 g mąki
- 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
masa serowa:
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 kg białego sera najlepiej chudego
- 100 g suchej kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- paczuszka budyniu waniliowego
- 4- 5 jabłek średniej wielkości
- 1 łyżka soku z cytryny

Etapy przygotowania
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę. Lekko spłaszczyć dłonią. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Tortownicę 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki i pokropić sokiem z cytryny. Jajka rozdzielić. Żółtka, cukier, masło i szczyptę soli utrzeć na kremową masę. Dodać twaróg, kaszę mannę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wymieszać rózgą kuchenną. Nie mieszać za długo.
Do masy serowej dodać jabłka pocięte na plasterki. Białka ubić do sztywności. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować miedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na placek trochę większy od tortownicy. Wyłożyć foremkę. Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut, zależy od piekarnika.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 223

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1851
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 223

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1851



Składniki
- 250 g mąki
- 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 kg białego sera najlepiej chudego
- 100 g suchej kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- paczuszka budyniu waniliowego
- 4- 5 jabłek średniej wielkości
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę. Lekko spłaszczyć dłonią. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Tortownicę 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki i pokropić sokiem z cytryny. Jajka rozdzielić. Żółtka, cukier, masło i szczyptę soli utrzeć na kremową masę. Dodać twaróg, kaszę mannę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wymieszać rózgą kuchenną. Nie mieszać za długo.
Do masy serowej dodać jabłka pocięte na plasterki. Białka ubić do sztywności. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować miedzy dwoma arkuszami folii spożywczej na placek trochę większy od tortownicy. Wyłożyć foremkę. Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut, zależy od piekarnika.
Gratuluję przepisu dnia.
Wspaniały sernik, taki wysoki i puszysty, jak to możliwe? Jakiego sera Pani użyła?
Pyszotka:)
Bardzo smaczna propozycja. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-sernik-bez-sera,1908048,bobby.html?t=1675769837195
O raju! ale smakowitosci!