Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny delikatny serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi na wierzchu jabłkami. Idealny nie tylko na jesień :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118223
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8437
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2176
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1552
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118223
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8437
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2176
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1552
Składniki
Spód: Orzechy włoskie siekamy, ciasteczka kruszymy i wrzucamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy i mieszamy do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo z zewnątrz dno można zabezpieczyć folią aluminiową, tak na wszelki wypadek gdyby masło za bardzo przesiąkało. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy także włożyć tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrami i budyniem. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Gotową masę serową wylewamy na ostudzony spód. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, koimy w cienkie plastry i mieszamy z mąką, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowane jabłka wykładamy delikatnie na podpieczony sernik (wierzch musi być ścięty), zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku i następnie z niego wyciągamy. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)