Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny delikatny serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi na wierzchu jabłkami. Idealny nie tylko na jesień :)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 170
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 170
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Składniki
Spód: Orzechy włoskie siekamy, ciasteczka kruszymy i wrzucamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy i mieszamy do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo z zewnątrz dno można zabezpieczyć folią aluminiową, tak na wszelki wypadek gdyby masło za bardzo przesiąkało. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy także włożyć tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa: Twaróg ucieramy z cukrami i budyniem. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Gotową masę serową wylewamy na ostudzony spód. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, koimy w cienkie plastry i mieszamy z mąką, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowane jabłka wykładamy delikatnie na podpieczony sernik (wierzch musi być ścięty), zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku i następnie z niego wyciągamy. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)