Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie się prezentuje, jest ławy i szybki do zrobienia, wychodzi wysoki, konkretny, ponieważ robimy go z prawdziwego twarogu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4742
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4742
Składniki
Składniki na ciasto dajemy do miski (masło starłam sobie na tarce o grubych oczkach, dzięki temu ciasto łatwiej się zagniata) Zagniatamy ciasto albo rękami albo robotem z hakiem. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy je do woreczków i jedną wkładamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 25-30 minut MASA SEROWA Ser mielimy na sitku o najmniejszych oczkach Białka (8 sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę odkładamy na później. Do miski dajemy żółtka, miękkie masło lub margarynę oraz cukier-wszystko miksujemy na jednolitą masę. Następnie wciąż miksując dodajemy zmielony twaróg. Następnie do masy dodajemy 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka-wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec do masy serowej dodajemy wcześnie ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy tak b powstała nam gładka, puszysta masa Część ciasta z lodówki wałkujemy lub wykładamy nim dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Do 300g jagód dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy i wykładamy jagody na masę serową. Część ciasta z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 50 minut