Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z delikatną jeżynową pianką, podkreśloną lekko cytrusowym smakiem limonki, z idealnie dopasowanym spodem z białej czekolady. Pyszny letni deser:)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22694
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15056
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45117
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22694
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15056
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45117
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Składniki
Czekoladę połamać na kawałeczki. Dodać do niej masło i stopić razem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Wafle pokruszyć w malakserze lub wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszać z czekoladą i masłem. Na kawałku folii aluminiowej rozsmarować 2 łyżki przygotowanej masy. Resztę przełożyć na spód blachy (tortownicy), rozsmarować. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Limonkę sparzyć, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jeżyny opłukać, osączyć. 1/3 owoców zmiksować na gładko z czubatą łyżką cukru.
Maślankę wymieszać z resztą cukru,cukrem waniliowym, serkiem oraz skórką i sokiem z limonki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić podgrzewając. Połączyć ją z masą serową.
Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z musem jeżynowym. Przełożyć do masy serowej i delikatnie i dokładnie wmieszać. Wylać na przygotowany spód. Sernik schładzać 5 godzin. Masę czekoladową zastudzoną na folii, połamać na kawałeczki. Rozłożyć na wierzchu sernika. Pozostałe jeżyny rozłożyć na wierzchu, udekorować listkami melisy i plasterkami limonki.