Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z delikatną jeżynową pianką, podkreśloną lekko cytrusowym smakiem limonki, z idealnie dopasowanym spodem z białej czekolady. Pyszny letni deser:)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12006
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1332
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12660
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4002
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12006
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1332
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12660
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4002
Składniki
Czekoladę połamać na kawałeczki. Dodać do niej masło i stopić razem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Wafle pokruszyć w malakserze lub wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszać z czekoladą i masłem. Na kawałku folii aluminiowej rozsmarować 2 łyżki przygotowanej masy. Resztę przełożyć na spód blachy (tortownicy), rozsmarować. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Limonkę sparzyć, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jeżyny opłukać, osączyć. 1/3 owoców zmiksować na gładko z czubatą łyżką cukru.
Maślankę wymieszać z resztą cukru,cukrem waniliowym, serkiem oraz skórką i sokiem z limonki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić podgrzewając. Połączyć ją z masą serową.
Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z musem jeżynowym. Przełożyć do masy serowej i delikatnie i dokładnie wmieszać. Wylać na przygotowany spód. Sernik schładzać 5 godzin. Masę czekoladową zastudzoną na folii, połamać na kawałeczki. Rozłożyć na wierzchu sernika. Pozostałe jeżyny rozłożyć na wierzchu, udekorować listkami melisy i plasterkami limonki.