Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z grysikiem, bądź z kaszą manną jak kto woli. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 720
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5367
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9180
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 99
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 77
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 720
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5367
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9180
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 99
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 77
Składniki
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni, oczywiście z termoobiegiem. Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. W misce miksera utrzyj jajka z cukrami. Dodawaj po łyżce mąki i nie przestawaj miksować. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut aż będzie rumiane. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Masa serowa: Kaszę manną wymieszaj z szklanką mleka, a pozostałą część zagotuj w rondelku z dodatkiem łyzki masła. Dodaj kaszę manną i energicznie mieszaj i lekko gotuj aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo jasną i delikatną masę. Biały ser zblenduj z przygotowaną kaszką. Zrób to dokładnie aby nie było grudek. Do sera dodaj wcześniej przygotowane żółtka z cukrem i wymieszaj całość. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj je do sera i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy w której został przygotowany biszkopt i piecz całość przez 50-60 min. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok aby wystygło oraz by ser się związał i stwardniał.
Drobna rada, ja podczas pieczenia ciast, które wymagają długiego przebywania w piecu dodaję 2-3 kostki lodu, by w środku piekarnika panowała odrobina wilgoci a ciasto by nie było zbyt suche. Tak też zrobiłem podczas pieczenia sernika.