Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z grysikiem, bądź z kaszą manną jak kto woli. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8435
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254503
Polecam.
Odsłon: 1538
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8435
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254503
Polecam.
Odsłon: 1538
Składniki
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni, oczywiście z termoobiegiem. Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. W misce miksera utrzyj jajka z cukrami. Dodawaj po łyżce mąki i nie przestawaj miksować. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut aż będzie rumiane. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Masa serowa: Kaszę manną wymieszaj z szklanką mleka, a pozostałą część zagotuj w rondelku z dodatkiem łyzki masła. Dodaj kaszę manną i energicznie mieszaj i lekko gotuj aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo jasną i delikatną masę. Biały ser zblenduj z przygotowaną kaszką. Zrób to dokładnie aby nie było grudek. Do sera dodaj wcześniej przygotowane żółtka z cukrem i wymieszaj całość. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj je do sera i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy w której został przygotowany biszkopt i piecz całość przez 50-60 min. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok aby wystygło oraz by ser się związał i stwardniał.
Drobna rada, ja podczas pieczenia ciast, które wymagają długiego przebywania w piecu dodaję 2-3 kostki lodu, by w środku piekarnika panowała odrobina wilgoci a ciasto by nie było zbyt suche. Tak też zrobiłem podczas pieczenia sernika.