Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam dziś ulepszoną moją wersję tego ciasta - deseru. Inni nazywają to ciasto " kaszak " ponieważ jest z kaszy manny. Nie wiem czy wam przypadnie do gustu bo przecież nie każdy lubi kaszę manną, my uwielbiamy kaszę manną zwłaszcza z sokiem malinowym. Ale deser wyszedł super zwłaszcza z dodatkami jakie dodałam ale to już będzie w przepisie. Dlatego zapraszam.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 338
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 102
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 714
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 331
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 338
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 102
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 714
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 331
Składniki
Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Rozrobione galaretki odstawić do ostygnięcia.
W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę 30 * 20 wyłożyć dno ciastkami można też biszkoptami. Bitą śmietanę zmiksować w pół szklanki przegotowanego zimnego mleka.
Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką.
Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę ( nie musi być stężała ). Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką.
Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z inną galaretką.
Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko - kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić.