Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1525
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117973
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8364
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3107
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2076
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1525
Składniki
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dajemy kakao. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Robimy ser: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem zmielony ser, kisiel i ubite białka na sztywno. Mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na placek wykładamy ser.
Rozwałkowujemy ciasto z kakao i delikatnie dajemy na ser (jest to trochę trudne, ale potem ten placek będzie w środku, więc nawet jak nie przykryje całego sera, to nic się nie dzieje). Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 stopni.
Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim żółtka i budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń, chwilę niech pokipi i zdejmujemy z ognia, niech przestygnie. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: upieczony sernik w kakaowym cieście smarujemy kremem i przekładamy plackiem kruchym. Po wierzchu dekorujemy dowolnie.