Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niecodzienny sernik z innym niż zwykle spodem z pewnością każdego zachwyci po przekrojeniu.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10351
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10351
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej.
Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy do powstania gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Wylewamy ją do formy i pieczemy 60 min.
W międzyczasie odcedzamy morele z wody i blendujemy na gładki mus z jogurtem. Po 50 minutach pieczenia polewamy nią sernik i zapiekamy 10 minut jeszcze.