Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wyglądu przypomina szachownicę. Dla mnie jako wielbicielki serników i makowców połączenie idealne.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1579
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1106
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1881
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1579
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1106
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1881
Składniki
Piekarnik podgrzać do 175 stopni. Prostokątną formę z odpinanym brzegiem wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z twarogiem, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, ajerkoniakiem i płynnym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak.
Obydwie masy nakładać naprzemiennie na dno formy, tak aby powstała szachownica. U mnie wyszły dwie warstwy takiej szachownicy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto odpoczęło. Potem wyjąć i ponownie zostawić na 10 minut. Dopiero potem zdjąć obręcz formy.
Truskawki umyć, wysuszyć i przekroić na pół. Połówkami truskawek ozdobić pokrojone ciasto.