Wydaje ci się, że przygotowanie pysznego ciasta na święta to spore wyzwanie? Nic z tych rzeczy! Przetestuj nasz przepis na sernik z makiem, a możesz mieć pewność, że zachwycicie całą rodzinę.
Sernik z makiem
Składniki
Spód
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu do sernika (gotowego z wiaderka)
- 170 g cukru białego
- 4 jajka
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- odrobina ekstraktu waniliowego
Masa makowa
- 300 g suchego maku
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 20 g masła
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów
- odrobina ekstraktu migdałowego lub amaretto
Składniki
Spód
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu do sernika (gotowego z wiaderka)
- 170 g cukru białego
- 4 jajka
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- odrobina ekstraktu waniliowego
Masa makowa
- 300 g suchego maku
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 20 g masła
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów
- odrobina ekstraktu migdałowego lub amaretto

Potrzebne przybory kuchenne
Blaszka o wymiarach 20x32 cm
Etapy przygotowania
Masło rozpuść w rondelku. Połącz z rozdrobnionymi herbatnikami i wypełnij masą spód formy. Umieść całość w lodówce do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj masę serową. Przełóż ser do dużej miski, dodaj cukier, śmietanę, mąkę pszenną i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dalej mieszając na niskich obrotach dodawaj partiami jajka, jedno po drugim. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, wyłącz miksowanie.
Teraz przygotuj masę makową. Zalej mak gorącą wodą, odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odcedź i dwukrotnie zmiel.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami zmielony mak wraz z rodzynkami. Na koniec dodaj masło (w temperaturze pokojowej), wlej odrobinę ekstraktu migdałowego i całość zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Wmieszaj orzechy, delikatnie z pomocą łyżki.
Wyłóż schłodzony spód z lodówki, a następnie nałóż warstwę makową. Następnie wlej masę sernikową. Umieść sernik z makiem w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po upieczeniu zostaw przy uchylonych drzwiach.
Herbatniki maślane umieść w blenderze i zmiksuj na konsystencję piasku. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, włóż je do torebki przeznaczonej do żywności i rozdrobnij z pomocą wałka lub tłuczka.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1622

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 161

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21677
Ostatnio komentowane przepisy

Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1622

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 161

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21677



Składniki
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g masła
- 1 kg twarogu do sernika (gotowego z wiaderka)
- 170 g cukru białego
- 4 jajka
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 300 g suchego maku
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 20 g masła
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów
- odrobina ekstraktu migdałowego lub amaretto
Masło rozpuść w rondelku. Połącz z rozdrobnionymi herbatnikami i wypełnij masą spód formy. Umieść całość w lodówce do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj masę serową. Przełóż ser do dużej miski, dodaj cukier, śmietanę, mąkę pszenną i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dalej mieszając na niskich obrotach dodawaj partiami jajka, jedno po drugim. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, wyłącz miksowanie.
Teraz przygotuj masę makową. Zalej mak gorącą wodą, odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odcedź i dwukrotnie zmiel.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami zmielony mak wraz z rodzynkami. Na koniec dodaj masło (w temperaturze pokojowej), wlej odrobinę ekstraktu migdałowego i całość zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Wmieszaj orzechy, delikatnie z pomocą łyżki.
Wyłóż schłodzony spód z lodówki, a następnie nałóż warstwę makową. Następnie wlej masę sernikową. Umieść sernik z makiem w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po upieczeniu zostaw przy uchylonych drzwiach.
Herbatniki maślane umieść w blenderze i zmiksuj na konsystencję piasku. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, włóż je do torebki przeznaczonej do żywności i rozdrobnij z pomocą wałka lub tłuczka.
ciasto wyszlo super robilam w tortownicy
jakie wymiary blaszki
Pyszne ciasto, 2 w jednym. Pychotka.;)