Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto seromak połączenie sernika i makowca w jednym na kruchym spodzie
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 111
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2697
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 532
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5501
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 111
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2697
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 532
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 5501
Składniki
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść w jedną kulę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Następnie wyłożyć ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem o wym. 45x30 i piec w 180C bez termoobiegu góra-dół przez ok 15 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuć widelcem.
Mak oraz resztę składników przełożyć do miski, wymieszać a następnie wyłożyć po całości na podpieczony spód.
Białka ubić na sztywno. Twaróg zmielić 3 krotnie w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć za pomocą miksera dodając partiami cukier puder, na koniec dać same żółtka. Do twarogu dodać utarte masło, budyń oraz aromat. Wszystko to miksować na małych obrotach. Do masy serowej na sam koniec dodać ubitą pianę, całość już mieszać delikatnie za pomocą szpatułki. Gotową masę serową przełożyć na mak i rozsmarować po całości. Seromak piec w 180 C przez ok 1h, góra-dół bez termoobiegu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko oraz olej. Gdy ciasto ostygnie oblać ciasto polewą czekoladową oraz posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto jest przepyszne, wilgotne oraz długo zachowuje swoją świeżość więc można go upiec kilka dni przed świętami. Smacznego!