Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z egzotyczną nutą. Z kawałami mango, na spodzie z wiórkami i mąką kokosową.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Spód: Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostał składniki i zagniatamy, aby dobrze się wymieszały. Blachę wykładamy ciastem, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy palcami. Nie smarowałam blachy dodatkowo tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i po upieczeniu odchodzi bez problemu.
Masa serowa: Owoce mango kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używacie mrożonego mango, należy je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mango, mieszamy ręcznie. Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut, grzanie z dołu. Jeśli w waszym piekarniku jest tylko grzanie góra-dół to po 20-30 minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby góra się nie spiekła. Ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby spód zmiękł. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.