Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113604
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1376
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113604
Składniki
Na tarce o dużych oczkach ścieramy do miski wafelki czekoladowe. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę lub masło. Do rozpuszczonego tłuszczu wsypujemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia a następnie wlewamy do pokruszonych wafelków i całość razem łączymy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę z ciastek dokładnie ją rozprowadzamy po dnie formy, lekko dociskając łyżką. Tak przygotowany spód do sernika wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Do miski przekładamy jajka i ucieramy je z cukrem do białości. Do utartych jajek dodajemy twaróg, serek mascarpone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.