Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od mamy. Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Składniki
Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao.
Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Polewa: czekoladę roztopić na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)