Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sernik z mlekiem w proszku
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6265
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154807
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 462
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6265
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154807
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 462
Składniki
Spód: Masło rozpuszczam i dodaję do niego zmielone herbatniki, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczkowy spód. Rozprowadzam dokładnie po tortownicy, tworząc rant na całą wysokość tortownicy (u mnie to tortownica 24 cm i rant do pieczenia tortów na wysokość 9 cm – stąd ten lekko zawinięty bok, ponieważ masa serowa nie wypełniła całej wysokości )
Tortownicę wkładam do lodówki i zabieram się za masę serową. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam. Twaróg delikatnie miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję po jednym jajku i nadal delikatnie miksuję, dodaję skórkę otartą z cytryny. Do masy dodaję roztopione masło razem z mlekiem w proszku, delikatnie miksuję. Na koniec dodaję mąkę i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia. Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce. Smacznego :)