Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sernik IDEALNY :-) kremowy, delikatny sernik i mus czekoladowo - kawowy, dzięki dodatkowi sypanej, mielone kawy bardzo oryginalny smak, rozpływający się w ustach mmmm ... :-)
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 783
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 541
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 783
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w blenderze
Dodać roztopione masło, wymieszać do uzyskania "mokrego piasku". Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, docisnąć. Piec w temp. 175 stopni ok. 10-12 min. Przestudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki i utrzeć krótko, tylko do ich połączenia aby nie napowietrzać za mocno masy. Masę serową przelać na przestudzony spód. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni ok. 50-60 min. Studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąc i całkowicie wystudzić. Mus czekoladowo - kawowy: Żelatynę rozmieszać w 1,5 łyżki zimnej wody, odstawić na ok. 10 min. do napęcznienia. 180ml śmietanki podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Wyłączyć, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać pokrojoną czekoladę, kawę i likier. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Pozostałe 370ml dobrze schłodzonej śmietanki ubić na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać bardzo delikatnie aby śmietanka nie opadła.
Gotowy mus wyłożyć delikatnie na wystudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)
Sernik przechowywać w lodówce. P.S. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki